Добре дошли в сайта на ЦСОП гр. Силистра

Център за специална образователна подкрепа - гр. Силистра е държавна институция за обучение на деца от І до Х клас с проблеми в интелектуалното развитие и множество увреждания.  Той започва да функционира от 01.08.2017 г. след преобразуване на Градско помощно училище "Софроний Врачански" в център за подкрепа на личностно развитие. Центърът осъществява дейността си във връзка и взаимодействие с образователните институции на територията на област Силистра, със специализирани институции за деца, със социални услуги в общността, с лечебни заведения и интегрирани здравно-социални услуги /Центрове за настаняване от семеен тип, Дом за медико-социални грижи на деца, Дневен център за деца и младежи с умствена изостаналост/ и с родителите. Обучението е на база съставени от ЕПЛР /Екип за подпомагане личностното развитие/ индивидуални програми, а целите са съобразно конкретните възможности и нужди на нашите възпитаници. Основавайки се на практическия опит и на съвременните знания за обучението и развитието на децата с увреждания, усилията на колектива са насочени към създаването на  среда, която да стимулира социалното, емоционалното и физическо развитие.

В ЦСОП се извършва:

1. Диагностична, рехабилитационна, корекционна и терапевтична работа с деца и ученици, за които Регионалния център за подкрепа процеса на приобщаващото образование след оценка на образователните потребности препоръчва обучение в ЦСОП;

2. Педагогическа и психологическа подкрепа;

3. Прилагане  на програми за подкрепа и обучение за семействата на децата и учениците, които се обучават в ЦСОП;

4. Обучение на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст и професионално обучение за придобиване на І степен на професионална квалификация или за придобиване на квалификация по част от професия;

За подпомагане обучението на деца и ученици от детските градини и училища, които след оценка са насочени за обучение в ЦСОП се организират изнесени групи и паралелки. 

Помещенията в ЦСОП са оборудвани с кътове за отдих, социално-битова и учебна дейност, с компютри и Интернет връзка.

За подкрепа на приобщаването, за обучението и възпитанието на децата и учениците се грижи висококвалифициран екип специалисти с дългогодишен опит в работата с деца със специални образователни потребности, психолог, логопед, сензорен терапевт и рехабилитатор на физическите увреждания. 

Повече